top of page

„A táncosok minden erejükkel tartják magukat, mint most a világ” – interjú Frenák Pállal

Jónás Ágnes @ Kortárs Online

2020.10.17 A Nemzeti Táncszínház új épületében október 18-tól látható a Spid_er címet viselő produkció, amely a pókok természetes, önmagukból megalkotott csodálatos hálórendszerébe vezeti be a nézőt. Frenák Pál érdemes művésszel az új kreációról, koronavírusról, valamint a kortárs táncot övező félelmekről is beszélgettünk.

Hogyan viselte ön, a Fren_Ák és a Radi-cool társulás a koronavírus miatti kényszerpihenőt? Egyáltalán hogyan képesek örökmozgó művészemberekként együtt élni a tudattal, hogy beláthatatlan ideig nem léphetnek közönség elé?

Mint mindenkinek, nekünk is több előadásunk elmaradt. Ez a táncművészeket természetesen lelkileg megviseli, hiszen hosszú ideig fizikailag és szellemileg készülnek egy darab bemutatására, és egy ilyen állapotban mindaz, amiért addig hónapokat dolgoztak, egyszerűen füstbe ment. Számukra kialakult egy holtpont, ami érthetően egy elviselhetetlen, nehéz állapot, hisz a táncosokat az egymás közötti energiaáramlás élteti, és a nézőkkel való kapcsolat. A koronavírus miatti leállás következtében hirtelen egyfajta légüres térben találták magukat.

Akaratukon kívül a bezártság, mint sokakban, bennük is sok negatív energiát kumulált. A Spid_er próbáin ez érzékelhető is volt: az elején ezektől a negatív energiáktól kellett radikálisan megszabadulni és aztán mozgósítani a kreatív energiákat önmagunkban. Én kor