top of page

Frenák Pál: „A legfontosabb, hogy képesek legyünk mindig tükörbe nézni”

Szatmári Róbert

Papageno @ 2022. április 8.


Frenák Pál - forrás: Bartók Tavasz


Frenák Pálhoz köthető első élményem húsz évvel ezelőtt történhetett, amikor egy barátom unszolására megnéztem a Tricks&Tracks című darabját a Trafóban. Egészen rendkívüli hatást gyakorolt rám, azt éreztem, hogy a tartalom és a forma tökéletesen egymásra talált. Erős gesztusokat, jelrendszereket és mellbevágó vagy akár tarkón ütő történeteket-pillanatokat kapott akkor a közönség, de egyszer sem tűnt öncélú magamutogatásnak. A Bartók Tavaszon április 8-án és 9-én új előadással jelentkezik Secret off_Man címmel, amelyet Bartók Béla zenéje ihletett.


A koreográfussal egy meglehetősen szocreál érzetű étteremben találkozunk a belvárosban, az előre megbeszélt helyen túl nagy volt a zaj és nem tudtunk beszélgetni, ezért átjöttünk ide. Meglepő volt látni, hogy Frenák mennyire otthon van és természetesen mozog ebben a közegben is. Első látásra kifejezetten szerénynek, visszahúzódónak tűnik, nem szereti a feltűnést és a hivalkodást. Én mindig figyelek, nézem az embereket. Néha egy-egy apró gesztus inspirál és beindítja a fantáziámat”- mondja.


Mikor szembesítem, mi volt az első találkozásom vele, így folytatja: Érdekes, amit mondasz, de valóban, a Tricks & Tracks nagyon