top of page

Frenák Pál: "MAGYARORSZÁGON MINDENKI RÖGTÖN BE AKARJA BIZONYÍTANI A ZSENIALITÁSÁT

Szentgyörgyi Rita

Jelen @ 2022.07.07.


A siketek és nagyothallók jelbeszédből kifejlesztett organikus mozgásrendszerrel radikálisan megújította a kortárs táncot. Az emberi létezés külső-belső ütközéseit, a másik lényben remélt feloldódásra tett kísérleteinket „csiszolja” mozgássá. Zsigeri, érzéki, intellektuális síkon egyaránt ható darabjai letapogatják korunk kényelmetlen, fájdalmas jelenségeit – a menekültektől a mássággal szembeni támadásokon át a háborús agresszióig. Nemzetközi szinten a leginkább jegyzett hazai kortárs tánc- és mozgásszínház, a Frenák Társulat alapítója. Frenák Pál negyven éves munkásságát tavaly Kossuth-díjjal ismerték el.


Időről-időre felmerül, hogy megszünteted a Frenák Társulatot és szabadúszó koreográfusként folytatod tovább. Jelenleg merre dől a mérleg nyelve?

Amikor megkaptam a Kossuth-díjat, azt hittem, hogy az elismerésen túl némi változást hoz, jobban odafigyelnek majd a Frenák Társulatra. Nem így lett. Amióta kiemelt társulat vagyunk, nem nőtt a finanszírozásunk. Korábban állandó játszóhelyért kopogtattam, jelenleg pedig azért kopogtatok, hogy legyen állandó próbahelyszínünk stúdióval, továbbá finanszírozásunk, ami legalább 3-5 évre biztosítaná a működésünket. Az ország, ha nem épp Európa kiemelkedő, egyedi képességű, külföldi nemzeti balettoknál bizonyított táncművészeivel dolgozom, közülük minimum hatot leszerződtetnék. Nagyon szomorú, hogy nem tudom alkalmazni őket havi fizetésért, ezért projekt alapon működünk. Életem álmát szeretném megvalósítani velük, egy koreográfiai központot francia mintára, amelyik mozgásművészeti stúdióként működve társadalmi célokat is szolgálna: hátrányos helyzetű, mozgássérült, siket és nagyothalló gyerekeknek segítene a tánc révén a beilleszkedésben.


Életvitelszerűen Párizsban élsz a francia családoddal. Van hová visszavonulni, megteremteni a szabadságot, a függetlenséget...

Ez igaz, de ahhoz, hogy ténylegesen fenn tudjam tartani a kétlakiságomat és a családomat, muszáj bizonyos külföldi munkákat, koreográfiákat is elvállalnom. Morális stabilitást, gazdagságot és átjárást ad nekem a kettős lét. És reálisabb rálátással, távolsággal tudom szemlélni akár az ottani, akár az itteni viszonyokat.