top of page

Lebegő testek

Frissítve: 2022. okt. 3.

Varga Klára @ Magyar Hírlap 2021.07.03


A személyes történekből szublimált, fájdalmas jeleneteket a néző számára páratlanul vonzó, reményteli erőtérben táncolják el nekünk.


Az elmúlt év világot megrázó új kihívása inspirálta a Frenák Pál Társulat Fig_Ht című produkcióját, amelyet a Nemzeti Táncszínházban mutattak be kedden.


Vasas Erika és Maurer Milán táncművészek mozdulatsora arról mesél, hogy a belső figyelem terében társra találhat, aki magányos - Fotó: Compagnie Pal Frenak/Bobál Katalin


A kortárs táncszínházi produkció mindnyájunk küzdelmeiről szól, és azokról, akiket mostanában elvesztettünk. Őket idézik meg a lebegő testek a színpadon, különleges érzékenységű, víziószerű térbe helyezve.

A nyitóképen Tom Jones Delilah című dalára, vitorlás szörfön táncol, énekel, hajladozik egy napszemüveges fiú a derűs fényben. Az égen úszik, vagy inkább áll a szörf. Olyan boldogság, amikor áll az idő is, mert éppen kerek a világ. De olyan is, mint amikor elhunyt szerettünkkel álmodunk.

Jönnek azután a küzdelem, a fájdalom, az elesettség képsorai. Tudjuk, hogy a Frenák Pál Társulat produkcióiban az alkotók személyesen megélt történeteikből redukált, experimentálisan kimunkált jeleneteket illesztenek egymás után. Az alapgondolat pedig, hogy egy zárt, lehetetlen helyzetből is ki lehet jutni, de nem nyílt harccal, hanem a befelé figyeléssel, türelmesen haladva, reménnyel övezve. A Frenák-produkciókra jellemző, hogy ezeket a fájdalmas, szublimált történeteket egy káprázatos és a befogadó számára mérhetetlenül vonzó, erőteljes energiatérben táncolják el nekünk.