top of page
frenak_pal-07-HR_fullsize_hegedusrobert.

FRENÁK PÁL

Frenák Pál 1957-ben született Budapesten. Gyermekkora meghatározó mozzanata, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így első elsajátított kifejező eszköze a jelnyelv lett, ami különleges fogékonyságot fejlesztett ki benne az arcjáték és a gesztusok, az emberi testtel kifejezhető tartalmak iránt.

Frenák útkeresésének első állomása Párizs, ahová az 1980-as évek derekán távozott. Itt a klasszikus balett több illusztris személyiségével dolgozott, valamint Cunningham, illetve Limón tánctechnikát tanult. Francia feleségének, Catherine Frenák építésznek köszönhetően betekintést nyert a kortárs művészetek világába, és megismerte a rendhagyó forma- és térhasználatot. Pier Paolo Pasolini olasz rendező filmjei, Francis Bacon munkái, Gilles Deleuze francia filozófus írásai nagy hatást gyakoroltak későbbi alkotásaira. 1998-ban elnyeri a kyotói Villa Kujoyama koreográfusi díját, amelynek köszönhetően több mint fél évet tölt Japánban – ez az élmény művészetére is nagy hatást gyakorol, a japán mozgás- és vizuális művészet, valamint a butoh több koreográfiájában megjelenik.

1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenakot fiatal magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakította, mely egyedülálló táncnyelvet hozott létre. Ennek fontos jellemzője a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata csakúgy, mint társműfajok (cirkusz, színház, divatbemutató, kortárs zene) beemelése az alkotásokba. Frenák Pál a hazai táncéletben radikálisan új stílust hozott a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival. Innovatív tér- és testhasználata meghatározó hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére. Alkotásaival kétszer nyerte el a Lábán Rudolf-díjat, aktuális előadását szinte minden évben jelölik az esztendő legjobb táncelőadásának járó díjra. 2002-ben Harangozó-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2007-ben Imre Zoltán koreográfusi díjjal, 2018-ban Érdemes Művész, 2021-ben Kossuth-díjjal tüntetik ki.

Koreográfusi, alkotó munkája mellett rendszeresen ad szakmai workshopokat, a társulattal beavató előadásokat tart középiskolások részére, közönségtalálkozókon és szakmai beszélgetéseken vesz részt, nagy hangsúlyt helyezve a más művészeti ágakkal és a közönséggel fenntartott folyamatos párbeszédre. A legismertebb európai kortárs zeneszerzőkkel dolgozik együtt. Koreográfiáihoz a zenét komponált többek között Kurtág György, Patrick Schneider, Francois Donato, Fred Bigot és Fabrice Planquette is.

DÍJAK ÉS KITŰNTETÉSEK

1998 

Koreográfiai díj és a Villa Kujoyama ösztöndíja, Kyoto

 

2002 

​Harangozó Gyula-díj

2005

Phillip Morris Magyar Balett Nagydíj

2005

Lábán Rudolf-díj a Fiúk c. koreográfiájáért

 

2006

​Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje

2007 

Imre Zoltán koreográfusi díj

2008 

Lábán Rudolf-díj az Instinct c. koreográfiájáért

2014

Budapestért-díj a táncművészetben nyújtott kiváló teljesítményért és

Budapest nemzetközi nagyköveteként a város hírének öregbítéséért

2015 

Moholy-Nagy-díj

2016

Hevesi Sándor-díj

2018

Magyarország Érdemes Művésze kitűntetés

2018

Jeszenszky Endre-díj az oktatásért

2021

Kossuth-díj

2023

Halhatatlanok Társulata

Péter Márta: FRENÁK (2009)

dr.Horváth Nóra: Frenák Pál Abécédaire-je (2022)

Borítókép © Hegedűs Róbert

bottom of page