top of page
180316_fiuk_bobalkatalin_HR_DSC_2033.jpg

FIÚK

A FIÚK különös tükröt tart elénk, amelyben látjuk a „Macsót”, a „Nárciszt” és a „Herkulest” is, így közelről tanulmányozhatjuk a férfilét alaptípusait. Frenák váltakozva jeleníti meg a sovén gyűlöletet, az ostoba követelőzést, a figurák közt fennálló, törékeny erőegyensúlyt a színpadon. Radikális vízióját átitatja az emberi kapcsolatokban rejlő reménytelenség tudata. A férfiszexualitást különböző aspektusokból vizsgálja: felmutatja eredetét és a tudattalanban rejlő forrásait. Érzékisége kegyetlen, könyörtelensége költői. Szimbólumrendszere asszociációkra késztet. Az előadás fekete humorral, éles iróniával, az agresszió felmutatásával érzékelteti az érzelmek elsivárosodását, a klisészerűséget, amely a mai ember kapcsolatait uralja.

 

Frenák Pál koreográfiai koncepciója filmes, már-már színházi dimenzióban fogant: az alkotás magában hordozza készítőjének az emberi lélek működéséről felhalmozott intuitív tudásanyagát. A FIÚK közvetlen kapcsolatban van a tudattalan mélyrétegeivel, de felfogható könyörtelen társadalmi látleletként is.

 

A Fiúkat Magyarországon Lábán Rudolf díjjal jutalmazták legjobb kortárs tánc kategóriában és az évek során az előadás bejárta a világot.

idezo.jpg

A három színpadi kötél fentről ereszkedik a térbe, s e függőlegesség eleve új asszociációs teret nyit; elold bennünket a földtől, s egy másik, elérhetetlen valóságba vezet. Ahogy csimpaszkodnak rajtuk a testek, ahogy felfelé kúszva szárnyalnak vele, majd megpihennek rajta a magasban – mind, mind az időtlen emberi álomról beszél.

Péter Márta

Ellenfény

idezo.jpg

…egyszerre nőies és férfias, irigyelni valóan bátor és gyermekien gyáva, óriási erővel bíró és végletesen gyenge. Szép testek és kidolgozott jelenetek. Az új Fiúk egyáltalán nem poros: fiatalos, friss, energikus, érvényes. És hatalmas siker.

Kelemen Orsolya

Ellenfeny

idezo.jpg

Rendre elámulok Frenák Pál koreográfiáin, aki az erotikára, a test használatára épít több mint tíz éve következetesen, és azt kutatja, hogyan lesz a testből azonnal ikon. A társadalmi háttér mindig csak egy gondolat, nincs propaganda, csak tiszta tánc, erőszakos, robbanós, ütközős, bevállalós fajta.

Artner Szilvia Sisso

Magyar Narancs

KÖZREMŰKÖDŐK

Táncolják

Frányó Viktor, Eoin Mac Donncha, Maurer Milán, Anibal dos Santos, Váth Máté

 

Zene
Fabrice Planquette, Gergely Attila

 

Fény
Marton János

Hang
Hajas Attila

Színpadtechnika
Zoltai György

Koreográfia & koncepció
Frenák Pál

bottom of page