top of page
0708_instinct_kozaredit_IMG_3209.jpg

INSTINCT

Az Instinct, Frenák Pál koreográfus és Helmut Oehring német zeneszerző közös műve, mely az ösztön primitív, érzéki és animális jelentéssel bíró fogalmát rehabilitálja. Frenák Pál koreográfus számára az ösztön nagyon fontos és erős kötelék. Mély, pozitív és megmagyarázhatatlan belső hallás, egyensúly, a váz, amely által képesek vagyunk megmaradni a határvonalon. Az előadás során a táncosok fizikailag kerülnek kiélezett határhelyzetbe, így folyamatos érzelmi hullámvasúton ülnek, pontosabban táncolnak. Ez az állandó libikóka a legjellemzőbb az Instinct szenvedélytől és agresszivitástól fűtött világára. Az ember ösztöneiből fakadóan kíváncsi, azonban a civilizáció elsősorban ezt a kíváncsiságot gátolja, ezt próbálja szabályokkal kordában tartani. Ezek a gátak azonban nem mindig működnek jó, vagy éppen túl jól működnek, és az elfojtás egyszer csak függőségbe csaphat át.

A tánctér ezúttal a gördeszkások által használt kifutó palánkhoz hasonlóan egy körrendszer. Ez a hajlított palánk egyszerre szimbolizálja a biológiai életciklusokat, az élet folyamatát, valamint az anyaméhet.

Bemutató: 2007.08.07.

idezo.jpg

„A nyitóképben három férfialak ereszkedik le fejjel lefelé a rámpán, csupán egy- egy hurok tartja őket, mintha egy láthatóvá tett, késői köldökzsinórral kapcsolódnának egyfajta ős-egység állapotához. A sebezhetőség és biztonság kettőssége végig ott vibrál az előadásban, éppúgy, mint a test elfedése illetve lecsupaszítottsága, vagy tudatos fegyelmezése illetve elengedése, elernyesztése.”

Tóth Ágnes Veronika

Nyitótánc (Opening Dance)

idezo.jpg

„Az Instinct kulcsfigurája a Nő, az Asszony, az ős-Éva…” „Nőnemű játékszer, vásári baba, aki – egy tágasabb dimenzióból – maga is csupán eszköze a nagy földi kiáradásnak, a sokszorozódás egyhangú ritmusának.”

Péter Márta

Ellenfény

CREDITS

Előadók

Baranyai Balázs, Grecsó Zoltán, Kolozsi Viktória, Lisa Kostur, Nelson Reguera

 

Zene

Helmuth Oehring – Gergely Attila

Látványterv

Frenák Pál

Videó

Christoph Brecht​

Koreográfia és koncepció

Pal Frenak

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió, a Frenák Pál Társulat és a Trafó közös produkciója

bottom of page