top of page

Karácsonyi lázban az Esterházy grófkisasszony - interjú Esterházy Fannival

Gáti Katalin Teodóra @ kultura.hu

2020.12.23


Fanni ereiben kék vér csörgedezik. Eredeti, belevaló fiatal nő, aki külföldön éppúgy feltalálja magát, mint itthon, a művészvilágban. Egy éve eljegyezték, azóta párjával együtt a természetet járja, és egy örökbe fogadott kutyust nevel.


Az Esterházy család fiatal tagját bárki láthatja, aki megnézi a Frenák Pál Társulat előadásait.

Grófkisasszony vagy?

Elméletileg igen.


És gyakorlatilag? Mit hozol a családodból?

A mai világban sok embernek már semmit nem mond ez a családnév. Az én generációmnak még talán, de mindig megkérdezik, ha valahol le kell diktálnom a nevem, hogy y-nal írják-e. Sokan nincsenek képben. Számomra persze ez másként van: a lelkemben hordozom az őseimet, akik oly sok pontján voltak jelentős szereplői a történelmünknek. Mi természetesen már nem úgy élünk, mint ők, noha az általuk képviselt értékek számomra is fontosak.

Tavalyelőtt Írországban dolgoztam, és az egyik táncos kollégám elmondta a többieknek, milyen családból származom. Erre mindenkinek elkerekedett a szeme, és zavartan kérdezgetni kezdték, hogy megfelelő stílusban szóltak-e hozzám. Ezen jót nevettem! Ez nem kiváltság, nem érdemlek megkülönböztetett bánásmódot. Próbálom neutrálisan kezelni az egészet.