top of page

Café de la Danse 2023

Velencei-tavi nemzetközi kortárstánc fesztivál

2023. június 16-18


Igazi táncművészeti csemegét ígér a Café de la Danse nemzetközi kortárstánc fesztivál június közepén. A X. Színházi Olimpia részeként öt külföldi tánctársulat, és egy gitárművész mutatkozik be a mini fesztiválon, amelynek házigazdája, a FrenÁk Társulat is színpadra lép Fiúk c. darabjával. Az előadások ingyenesen látogathatók, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötöttek.


A nemzetközi táncélet fiatal tehetségeit és kiválóságait mutatja be 2023-ban a Café de la Danse kortárs táncművészeti fesztivál a Színházi Olimpia részeként. Francia, német, finn, portugál, ír táncművészek önálló és csoportos produkcióit láthatja a közönség a rendezvény három napján. A szervező Frenák Társulat választásai szavatolják a különleges mozgásformák és tér-forma rendszerek megjelenését, az akrobatikát, a függesztéseket, az ámultba ejtő látványt, és az emberi teljesítőképesség határait feszegető mutatványokat. A forma és a tartalom együttesen lebilincselő hatására számíthatnak a műfaj szerelmesei, ahol minden résztvevő hozza sajátos nemzeti ízét, egyedi jellegzetességeit.

A színpadi előadásokat és a különböző helyszíneken megjelenő etűdöket tánc workshopok előzik meg. A szervezők olyan érdeklődőket is várnak a foglalkozásokra, akik még csak most először találkoznak a tánc világával, és azok számára is szerveznek workshopot, akik már avatott táncosok, de szívesen ismerkednének a FrenÁk-módszerrel, és az organikus mozgás sajátosságaival. Az esemény családbarát, az amatőr kezdőknek szóló workshopokat, és bizonyos előadásokat gyermekek is látogathatják.

A fesztivál első estéjén a házigazda FrenÁk Társulat most felújított Fiúk c. darabja látható, mely görbe tükröt tart napjaink társadalmi elvárásai elé, közelről szemlélhetjük a klasszikus férfi alaptípusokat: a „Macsót”, a „Nárciszt” és a „Herkulest” egyfajta FrenÁki iróniával és mélyreható őszinteséggel.


Igazi mozgásművészeti csemegét tartogatnak a látogatók számára, a nemzetközi találkozások révén helyben születő improvizációk és fúziós előadások, melyek zömmel a fesztivál szombati napján mutatkoznak be három fiatal koreográfus rövid, improvizatív előadásában. Ezt követi a chilei születésű, franciaországi cirkuszi előadóművész Pablo Peñailillo Soto és Manuel Martinez táncművész kortárs cirkuszi társulatának – a Charge Maximale de Rupture9.8 c. darabja. A két tehetséges akrobata egy kötéllel a színpadon megteremti saját nyelvét, a pályák, ingák, iránytűk, vonalak és spirálok nyelvét: a gravitáció már nem teher, melyet maguk után húznak, hanem ugródeszka önmaguk mozgatásához.

A fesztivál utolsó napján a finn MimoArt Company mutatkozik be, ahogy a fesztivál más előadói is, először Magyarországon. Előadásuk a Body Notes különleges formában ötvözi a kortárs táncot és a színházat, a butoh-t, a mimikát és a pantomimet, a vizuális művészeteket és hangképeket. A Body Notes friss, újszerű módon kérdőjelezi meg a táncművészet komolyságát, nem véletlen, hogy 2019-ben elnyerte a legjobb előadás díját a PANPHYS fesztiválon.


Thomas Csaba sokszoros fesztivál díjas – köztük a Tokyoi Nemzetközi Gitár Fesztivál első helyezettje – színesíti a táncelőadások sorát. Vasárnap este a minimál zene jeles szerzőinek - Arvö PÄRT, Philip GLASS és Erik SATIE - műveit tolmácsolja értő közönsége számára.

A fesztivál helyszíne a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont, és festői környezete, a szomszédos, felújított Halász-kastély termei és ligetes, pihenő parkja kellemes kikapcsolódást ígérnek az előadások közötti szünetekben. A település autóval és elővárosi vonattal mindössze 30 percre van Budapesttől. A mexikói konyha ízeivel szolgáló foodtrack – büfé a rendezvény ideje alatt kínálja vegetáriánus, vegán és húsos ételeit, hideg limonádéit a közönség számára.


Az eseményközpont színházterme kétszáz fő befogadására alkalmas, érdemes időben regisztrálni és helyet foglalni a rendezvényekre.


Részletes program:

Színházi Olimpia - Café de la Danse 2023.

Kápolnásnyék, Halász Gedeon Eseményközpont


2023. Június 16., Péntek

20:30 Frenák Társulat: Fiúk


2023. Június 17., Szombat

17:00-18:00 Tánc workshop kezdőknek, vezeti Lőrincz Emma táncművész

17:00-18:00 Tánc kurzus haladóknak, vezeti: Vasas Erika táncművész

18:00 Compagnie Soli: Christina (FR), koreográfus: Theo Pendle

18:30 The Few Frames Project: StandStill (DE) koreográfus: Anibal Dos Santos

19:00 Dance Theatre of West Ireland: Click Click Katana (IE) koreográfus: Eoin

Mac Donncha

20:30 Charge Maximale de Rupture: 9.8 (FR), koreográfus: Manuel Martínez


2023. Június 18., Vasárnap

18:00-19:00 Tánc workshop kezdőknek

18:00-19:00 Tánc workshop haladóknak, vezeti: Vasas Erika táncművész

19:30 Thomas Csaba gitárművész (FR) és tánc improvizációk

20:30 MimoArt Company: Body Notes (FI), koreográfus: Mimosa Lindahl


További információ a rendezvényről: https://hu.frenak.hu/cafedeladanse




bottom of page